Registreren

Wachtwoord vergeten

Login

Inloggen

Hoeveel hou je netto over van een liquidatiereserve?

Intro

Een liquidatiereserve is een speciaal type reserveaanleg die wordt gebruikt om fiscaal te optimaliseren. Het aanleggen van een liquidatiereserve kan veel voordelen hebben, maar heeft ook enkele mogelijke nadelen. In deze video wordt uitgelegd wat een liquidatiereserve is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een liquidatiereserve?

Een liquidatiereserve, ook wel ontbindingsfonds genoemd, is een soort reservefonds dat bedoeld is om financiële stabiliteit te bieden en grote bedrijven te beschermen tegen onverwachte verliezen. Met een liquidatiereserve kan een KMO-vennootschap jaarlijks een (deel) van de belaste winst boeken op een passiefrekening. Je betaalt eerst vennootschapsbelasting (20-25%) en daarna 10% bij aanleg. Na een wachttijd kan je het geld privé uitkeren aan 5% of zelfs aan 0%. Hierdoor kan je vermijden dat je 30% roerende voorheffing moet betalen op een gewoon dividend.

Wat zijn de voordelen van een liquidatiereserve?

Het grote voordeel is dus het vermijden van 30% roerende voorheffing bij het uitkeren van dividenden. Een aanleg liquidatiereserve is per definitie veel rendabeler dan het uitkeren van een traditionele bezoldiging. Daarnaast moet je afwegen of je dividenden aan 15% kan uitkeren. (VVPR BIS). Indien je dit niet kan, en je kan 5 jaar wachten op je geld, dan is het interessanter om een liquidatiereserve aan te leggen.

Wat zijn de nadelen van een liquidatiereserve?

Hoewel een liquidatiereserve veel voordelen biedt, kleven er ook potentiële nadelen aan. Eerst en vooral moet je 5 jaar wachten op je cash-out. Je kan hier dus niets mee gaan kopen. Je kan wel opteren om de gelden voor 5 jaar te beleggen via een Tak 6 naar Luxemburgs recht (Branche 6). Hier kan je dan een optimale beleggingsmix selecteren en het geld voor 5 jaar laten renderen. Het tweede nadeel is dat je een liquidatiereserve enkel jaarlijks kan toepassen. Hierdoor heb je geen impact op de bezoldiging in het kader van je 80%-grens, hetgeen enkel maandelijkse vergoedingen mee mag rekenen. Hiervoor kan je enkel terecht bij het maandelijks warrantenplan.

Hoe kunt u een liquidatiereserve aanleggen?

Het opzetten van een liquidatiereserve, of reservefonds, is relatief eenvoudig en ongecompliceerd. Toch moeten we sinds begin 2018 een boekhoudkundig stuk toevoegen. Een liquiditeits- en solvabiliteitstest is noodzakelijk. Hiervoor dient u beroep te doen op een accountant. Deze zal tegen betaling de nodige formaliteiten voorzien.

Alternatieven voor een liquidatiereserve

Je kan ook opteren om na te gaan of een VVPR-Bis dividend voor uw vennootschap van toepassing is of u kan starten met een maandelijks warrantenplan. Dit is doorgaans sneller verworven privé en meestal even rendabel. Bovendien kan je het maandelijks toepassen, waardoor je meer aanvullend pensioen kan opbouwen.

Neem hier terug de controle over je pensioen.

Plan je afspraak