Registreren

Wachtwoord vergeten

Login

Inloggen

Meer dan 70% van de Belgische ondernemers betaalt teveel belastingen.

Intro

In het laatste rapport over belastingdruk van de OESO blijft België in de top 3 noteren als het aankomt op belastingdruk. We zakken wel een plaatsje, maar dit heeft vooral te maken met de fiscaal gunstigere steunmaatregelen in het kader van de corona-pandemie. Hierdoor nam de belastingdruk in de meeste landen af.

Belastingdruk in België vergeleken.

Werken in België is erger dan levenslang. We zijn het enige land waar het overheidsbeslag meer dan 50% bedraagt. Je werkt dus voor meer dan de helft voor de staat. Naar aanleiding van de Corona-crisis konden we wel een daling noteren, maar toch blijft het beslag op 51.5% staan. Om maar een idee te geven: Duitsland (49%) en Frankrijk (46.6%) ons op de hielen, maar buurland Nederland scoort beduidend beter met 36.4%. In al deze landen is de belastingdruk onder invloed van de corona-crisis gedaald.

Het onderzoek maakt een onderscheid tussen alleenstaanden en koppels met kinderen. Vergeleken met de andere landen staan we ook op kop binnen het ‘klassieke’ gezin met 2 werkende ouders en twee kinderen (43.4%). Europees zie je dat het beslag in deze categorie gemiddeld 28.9% is. Enkel alleenstaande ouders met 2 of meer kinderen krijgen meer krediet. Hier dalen we naar een overheidsbeslag van 34.9%. Het Europees gemiddelde blijft echter 24.4%.

Onvoldoende fiscaal advies.

De Belgische ondernemer betaalt veel te veel belastingen. Er moet vaak danig worden geoptimaliseerd, maar het ontbreekt de ondernemers vaak aan tijd, kennis en interesse om dit aan te pakken.

Vooreerst zijn er veel te weinig gespecialiseerde raadgevers op de markt die voldoende kennis hebben over technieken om centen fiscaal vriendelijk uit de vennootschap te halen. De Belgische ondernemer vertrouwt hiervoor vaak blindelings op het advies van de accountant en de bank. Uit een rondvraag bij meer dan 500 accountants geeft meer dan 70% dat ze binnen deze uitkeringstechnieken wel wat ondersteuning kunnen gebruiken van een gespecialiseerd verzekeringsmakelaar. Deze verzekeringsmakelaar moet de kennis en de toegang hebben tot gespecialiseerde producten:

  • Pensioenopbouw actief inzetten voor de verwerving van privé vastgoed.
  • Optimale vergoeding via warrants.
  • Een passief inkomen voor uw vennootschap via kapitalisatiecontracten.

Ten slotte is de Belgische ondernemer te vaak in contact gekomen met de commerciële zijde van het werk van de verzekeringsmakelaar. Het idee ‘dat men iets wil verkopen’ blokkeert de ondernemer in deze eerste stap. Een gevoel dat heel normaal is, maar absoluut verstikkend voor de optimalisaties van de bedrijfsleider.

We zijn toch geen bandieten als we hieraan meedoen?

Als het gaat over ‘belastingen besparen’ voelen KMO-bestuurders zich al snel een bandiet. Door groteske verhalen over afkoopsommen, witwaspraktijken en fraude uit het verleden en het heden hebben we ook de publieke opinie niet mee als we spreken over ‘belastingen besparen’. Daarom spreken we niet meer over ‘belastingen besparen’, maar eerder over het betalen van ‘correcte belastingen’ die een blijvende impact heeft op uw engagement om in België te blijven ondernemen.

Uit de gesprekken bij ondernemers merk je ook vaak een onterechte spanning als we spreken over ‘belastingen besparen’. Het gevoel leeft dat je hier de illegaliteit betreedt of dat je toetreedt tot een exotische oplossing. Er ontstaat al snel een lachend en louche sfeertje. Dit is helemaal niet nodig: er bestaan meer dan voldoende inlandse en legale technieken om geld fiscaal vriendelijk uit uw vennootschap te halen.

Geen tijd.

Dit thema zou vanboven aan uw agenda moeten staan. Het maakt immers niet uit hoeveel u binnenhaalt met uw activiteit: als u geen geoptimaliseerde en gestructureerde manier heeft om met het verdiende geld aan de slag te gaan werkt u voor de helft voor een ander. Iedere euro die u verdient, dient geoptimaliseerd te worden. Als de optimalisaties uitgeput zijn, rentabiliseren wij uw reserves binnen ieder compartiment. Zo bouwt u naar een financiële balans oftewel: een passief inkomen. Centen verdienen zonder daarbij uw tijd te moeten opofferen: is dat niet de droom van iedere ondernemer? Maak hiervoor dus een uurtje tijd, het kan u jaren hard werken besparen.

Zet de stap om eens te spreken.

Desondanks het apart en commercieel gevoel dat er vandaag misschien bij u overheerst, kom eens rond de tafel zitten. Er kan ook voor u nog een pak bespaard worden. De begeleiding van uzelf en uw accountant is hierbij cruciaal. Wij bieden deze begeleiding en zorgen voor een vlekkeloos en vlotte verwerking van uw dossier. Ik garandeer u dat dit het best betaalde uurtje van uw carrière wordt.

Neem hier terug de controle over je pensioen.

Plan je afspraak