Wat is een clean share fund?
Een clean share fond is een type beleggingsfonds dat beleggers alleen in rekening brengt voor de beheerskosten van het fonds en geen commissies betaalt aan tussenpersonen, zoals financiële adviseurs of makelaars. Dit betekent dat er geen verborgen kosten zijn en dat de belegger alleen betaalt voor de daadwerkelijke kosten die het fonds maakt om het te beheren.
Clean share fondsen zijn ontstaan als reactie op nieuwe regelgeving in het Verenigd Koninkrijk, die beleggingsfondsen verplicht om de kosten die zij in rekening brengen aan beleggers transparanter te maken. Clean share fondsen zijn populair geworden bij beleggers die op zoek zijn naar meer transparantie en lagere kosten voor hun beleggingen.
Hoe krijg je toegang tot clean share fund?
Uiteraard via een gereglementeerd tussenpersoon die ook een distributienummer heeft voor internationale verzekeringen. Meestal vind je deze producten op het platform van Luxemburgse verzekeringsondernemingen.
Wat is actief beheer?
Actief beheer is een beleggingsstrategie waarbij de vermogensbeheerder voortdurend de markten en beleggingsmogelijkheden volgt en actief beslissingen neemt over welke effecten in het fonds moeten worden opgenomen en welke moeten worden verkocht.
In tegenstelling tot passief beheer, waarbij een beleggingsfonds wordt beheerd om simpelweg een bepaalde index te volgen, tracht actief beheer betere rendementen te genereren door het nemen van beter gefundeerde beleggingsbeslissingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de fondsmanager actief op zoek gaat naar undervalued aandelen of naar opkomende markten of opkomende sectoren.
Waarom deelnemen aan actief beheer?
Actief beheer stelt beleggingsmanagers in staat om kansen te benutten die voortkomen uit specifieke marktomstandigheden, zoals economische groei of technologische ontwikkelingen. Dit kan resulteren in een beter rendement dan een passief beheerd fonds, dat alleen de markt volgt zonder te proberen deze te overtreffen.
Een andere reden om te kiezen voor actief beheer is dat beleggingsmanagers in staat zijn om de risico's in het fonds te beheren. Door voortdurend de markten te volgen, kunnen fondsbeheerders de posities in het fonds aanpassen om de risico's te minimaliseren en tegelijkertijd te profiteren van kansen op de markt.
Het is belangrijk op te merken dat actief beheer gepaard gaat met hogere beheerkosten in vergelijking met passief beheerde fondsen. Dit komt omdat actief beheerde fondsen meer personeel en middelen nodig hebben om het fonds te beheren en het beleggingsproces uit te voeren. Daarom is het belangrijk om te overwegen of de potentiële voordelen van actief beheer de hogere kosten rechtvaardigen.