Een zelfstandig ondernemer sluit het beste een goede verzekering gewaarborgd inkomen af.
Niet alle verzekeraars gaan in hun algemene- en bijzondere voorwaarden psychologische en psychische aandoeningen gaan dekken. Je doet er dus goed aan bij het afsluiten om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende voorwaarden van verzekeraars. Daarnaast is het belangrijk om geen uitsluitingen te krijgen in je Bijzondere Voorwaarden voor aandoeningen van psychologische aard. Het niet-aangeven van dit risico een een no-go. Bij het verzoek tot uitkering zal men altijd de medische historiek raadplegen. In geval van voorafbestaandheid, bestaat de kans dat men de ziekte niet zal erkennen.
Je krijgt wel altijd af te rekenen met een eigenrisicotermijn tot dekking verleend wordt. Bij onderschrijving zal je bij aandoeningen die binnen het jaar geschieden, geen dekking krijgen. Daarnaast wordt de dekkingsduur per pathologie ook vaak beperkt tot bijvoorbeeld maximaal 2 jaar.
Er zijn ook verzekeraars die een preventief stappenplan aanbieden. Het is dan wel belangrijk dat je tijdig deze symptomen van burn-out herkent.
Leer burn-out symptomen herkennen: wat zijn de signalen?
NN Insurance Belgium heeft via hun Wellbeing Services een aantal zaken in kaart gebracht. Zo is het beter om te voorkomen dan te genezen. Beter snel erbij zijn: in hun service hechten ze veel belang aan bereikbaarheid. Als de ondernemer met klachten zit, kan deze heel snel contact nemen met de diensten.
Een burn-out draag je meestal niet alleen. Daarom zijn binnen de Wellbeing Services ook alle gezinsleden welkom. Het mooie aan dit aanbod is dat je echt preventief aan de slag kan en dat het voor iedere verzekerde een aanvullend aanbod is op hun dekking arbeidsongeschiktheid en overlijden. Voor dit aanbod uit te werken, werkt de verzekeraar samen met Workplace Options (WPO), een externe en onafhankelijke partner die ondersteunt in alle discretie.
Begin tijdig aan een burn-out-behandeling.
Uiteraard probeer je de behandeling voor te zijn. Via de NN Wellbeing Services kan je inschrijven op cursussen Mindfullness, waar ze jou in 6 sessies zullen ondersteunen om bewuster om te gaan met privé- en werkstress. Daarnaast kan je via een netwerk van consultants zowel telefonisch als via video-afspraken psychologische ondersteuning krijgen. Via deze gesprekken kan je meer individueel grenzen gaan trekken, balans gaan zoeken en leer je over ontspanningsmethoden. Ten slotte heb je ook een 24/7 klinische hulplijn die intakegesprekken doen bij crisissituaties.
Werkt u ook met personeel? Dan is het herkennen, ingrijpen en verwerken van een probleem in het team echt specialistenwerk. Via NN Wellbeing Services krijg je een eigen assistent waar jij als zaakvoerder je kan laten bijstaan bij problemen binnen je team.
Zorg ervoor dat je ziekteverlof correct werd aangevraagd.
Zowat 60% van alle ondernemers weet niet dat ze bij een ziekte al na 7 dagen recht hebben op een uitkering van de mutualiteit. Deze rechten krijg je doordat je sociale zekerheidsbijdragen betaalt. Het is ook heel belangrijk om deze rechten tijdig te activeren. Indien je niet binnen de 7 dagen aangifte doet bij de mutualiteit, worden de uitkeringen geblokkeerd en eventueel verminderd.
Vergeet ook niet om je verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen. Deze zal de polis raadplegen en de communicatie voeren tussen uzelf en de verzekeringsmaatschappij.
Laat je tijdig testen op burn out
Met de iConnectYou-app kan je via telefoon, chat of videocall steeds terecht bij je counselor of coach. Maar je hebt ook toegang tot een volledige bibliotheek met interessante artikelen over mentaal en emotioneel welzijn. Kortom: alles om jou instant hulp te bieden, en zo (ook) de persoonlijke en bedrijfsprestaties te verbeteren. Je krijgt meer dan voldoende handvaten aangeboden. Het is tijd om ze aan te grijpen. Grijp tijdig in als je voelt dat het even niet mee zit.
Ten slotte: gun jezelf wat rust, denk actief na over het traject en het proces en zet maar eens even alles op een rijtje. Alles valt erna wel beter in te plooi. Soms moet je een stap achteruit durven zetten om er 3 vooruit te zetten.