Open Modal

Registreer je vandaag op ons platform!

Registreer je vandaag nog!

Neem controle over je eigen pensioen

En krijg toegang tot bakken interessante content!

Moet een e-mail zijn
Verplicht veld
Min: 1000
Max: 9999
Moet hetzelfde zijn als wachtwoord.

Wachtwoord moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • Minimaal 1 kleine letters
 • Minimaal 1 hoofdletter
 • Minimaal 1 nummer
 • Minimaal 1 speciaal teken
 • Minimaal 6 tekens in totaal
Open Modal

Registreer je vandaag op ons platform!

Fiscale optimalisering van uw vennootschap

Neem controle over je eigen pensioen

Download hier je gratis e-book

Moet een e-mail zijn
Verplicht veld
Min: 1000
Max: 9999
Moet hetzelfde zijn als wachtwoord.

Wachtwoord moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • Minimaal 1 kleine letters
 • Minimaal 1 hoofdletter
 • Minimaal 1 nummer
 • Minimaal 1 speciaal teken
 • Minimaal 6 tekens in totaal
Open Modal

Meer info

Laat hier je gegevens achter

Moet een e-mail zijn
Verplicht veld
Min: 1000
Max: 9999
Moet hetzelfde zijn als wachtwoord.

Wachtwoord moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • Minimaal 1 kleine letters
 • Minimaal 1 hoofdletter
 • Minimaal 1 nummer
 • Minimaal 1 speciaal teken
 • Minimaal 6 tekens in totaal
Heb je al een login?

Inloggen

Open Modal

EEN TOEGANKELIJK PENSIOEN IS VOOR IEDEREEN

PENSIOENMANAGER ACADEMY

BLIJF UP-TO-DATE

EEN TOEGANKELIJK PENSIOEN IS VOOR IEDEREEN

PENSIOENMANAGER ACADEMY

BLIJF UP-TO-DATE

Vivium logo
AG insurance
Logo Baloise
axa
Logo athora
NNIP investment partner

FOD Financiën “verduidelijkt” de circulaire met een addendum.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

sociale bijdragen
Eén werkdag na ons eerste webinar heeft de FOD Financiën een "verduidelijkingsnota" bij circulaire 2022/C/33 losgelaten. De circulaire 2022/C/33 bespreekt de gevolgen van de afschaffing van de harmonisatiecoëfficiënt op het wettelijk pensioen van zelfstandigen. Zij die goed opgelet hadden tijdens ons webinar, weten dat hierdoor het potentieel tot aanvullende pensioenopbouw gemiddeld zo'n 40% zakt.

Afgelopen donderdag ontvingen wij maar liefst 407 bedrijfsleiders op ons seminarie: “de 80%-grens onder druk”. Hier deden we de plechtige belofte om jullie op de hoogte te houden van komende ontwikkelingen. Hier zijn we dan: sneller dan verwacht, maar ook nog niet echt wijzer.

Een verduidelijking via addendum

HOERA! we zijn gered! De administratie gaat een addendum schrijven om een onduidelijke circulaire over een onduidelijke 80%-regel te verduidelijken. Ik moet niet veel regels tekst slijten om u te vertellen dat we ook uit deze tekst weer niet heel veel wijzer worden. Deze verduidelijking geeft echter alleen maar antwoord op 2 vragen:

Met welke factor wettelijk pensioen moet ik rekening houden als ik mijn 80%-grens bereken?

Om de raming van het wettelijk pensioen zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij het wettelijke pensioen dat u effectief zal krijgen, splitst de circulaire uw voorgaande loopbaan in 2 delen. Eentje voor 2021 en eentje na 2021.  In eerste instantie lanceerde men een vrij complexe berekeningsmethode voor de loopbaan en het sociaal statuut met elkaar te laten rijmen. Het resultaat van deze berekening was eigenlijk eenvoudig: je kon altijd tot 40% minder opbouwen en storten in je IPT. Vandaag verduidelijkt de administratie dat, waar je vroeger gewoon 25% nam van je brutoloon, dat je nu ook als alternatief gewoon 50% mag nemen, beperkt tot 35.896.43 euro.  Een bedrijfsleider met 45.000 euro bezoldiging zal hier van 11.250 euro wettelijk pensioen stijgen naar 22.500 euro. Als we mypension.be open doen, zien we hier toch wel andere bedragen terug komen. Waarom nemen we die niet gewoon over?

Daarnaast kan je jezelf de vraag stellen of dit knip-plak-lap-en-zwetswerk de onzekerheid niet verhoogt. Het is een alternatief. Het een mag en het ander kan ook. Weer een opportuniteit voor iedere commerciële om de “beste” 80%-grens aan te bieden. Ik vraag me af of ze het bij de Administratie zelf goed begrepen hebben wat ze hier nu creëren. Ik heb alvast gezien dat ze meer dan 20 dataminers aan het zoeken zijn om de brute anomalieën op te sporen. Of rare dingen, of uitzonderingen. Of uitzonderingen op de verduidelijking van de nota van de akte van de wet op internationale implementaties. Wie runt die keet eigenlijk?

Zal de administratie rekening houden met een overgangsregeling?

Gelukkig is de fiscus “tolerant”. Eerst vullen ze de kamer met landmijnen, ze steken de bedrijfsleiders erbij en gaan eerst een paar jaar kijken hoe iedere accountant, makelaar en eindklant struikelt over de hegemoon. Want deze bedreigde beroepsgroepen hebben blijkbaar tijd genoeg om zich bezig te houden met de implementatie van de zotte kronkels van de administratie. Ze stellen dus een administratieve tolerantie aangaande de inwerkingtreding voor. Hiermee willen ze bewijzen dat ze de vennootschappen die een aanvullend pensioen aanbieden aan hun bedrijfsleiders niet willen benadelen. De faciliteiten zijn van toepassing ongeacht welke berekeningsmethode (methode ‘circulaire’ of methode ‘addendum’) die je gebruikt.

Voor de aanslagjaren 2021 (reeds gestort), 2022 en 2023 moet het gedeelte van de premies dat niet aftrekbaar is enkel en alleen als gevolg van de verhoging van het geraamde wettelijke pensioen dat voortvloeit uit de afschaffing van de harmonisatiecoëfficiënt (overschrijding van de 80 %-grens – de premie-excedent), voor die aanslagjaren in principe (3) niet in de verworpen uitgaven worden opgenomen.

Technisch gezien mag je dus nog gewoon verder storten, maar zullen we in 2024 wel eens gaan zien hoe het nu net zit. In de tussentijd mag je het excedent op je balans plaatsen bij over te dragen kosten. Deze reserves moet je dan in aanslagjaar 2023 wel mee in beschouwing nemen en zullen gelden als voorschot. Corrigeert men dan ook de inflatie van 10% op gelden die 2-3 jaar geparkeerd staan?

Ik ben eens benieuwd wat uw accountant hiervan vindt.

 

Dit vraagstuk is nog niet uitgeklaard.

 • Het klopt ook van geen kanten. Het druist in tegen alle pensioenovereenkomsten.
 • Dit sluit niet aan bij de geest van de tijd. Het gaat hier over pensioenopbouw. Geld met een vervaldatum na 40 jaar! Het gaat niet over een vlot geldgewin en laat ons nu wel stellen. Een bedrijfsleider met 45.000 euro bezoldiging die 300.000 aanvullend pensioen mocht opbouwen nu naar 220.000 euro zetten, dan gaat het toch gewoon over fiscale besparing en kortetermijnvisie?
 • Iemand die tegen de pensioenleeftijd 250.000 euro heeft bij elkaar gespaard kan zich uit zijn spaarpot 1000 euro aanvullend pensioen uitkeren voor 20 jaar. Daarna is de pot leeg. Dat was het model bij 2% inflatie. Tel hier inflatie bovenop, dan hou je best rekening dat je de koopkracht van 1000 euro slechts 8 jaar mag aanhouden. Het is dus belangrijk dat de 2de pensioenpijler sterk is, dat bedrijfsleiders gemotiveerd zijn om te sparen in plaats van geremd.
 • Je krijgt tegenover al dit geweld natuurlijk een hoger wettelijk pensioen. Als er geld is. Als ze het niet aanpassen. Als er geen crisissen komen, als.. als … als. De #Voorziehetzelf van 5 jaar geleden: het is toch een bodem die meer en meer voeling krijgt.
 • Het is ook nog geen wet. Een circulaire is geen wetgeving. Een verduidelijking op een circulaire al helemaal niet.
 • Dat jaar 2021. Hoe kom je erop om terug in de tijd te gaan. De stortingen zijn rond. Laat dat toch passeren.

 

Meer lezen?

Op zoek naar rechtszekerheid?

Overweeg om een maandelijks beveiligd warrantenplan toe te voegen aan uw fiscale planning. Door het regelmatig en maandelijks karakter van deze plannen, het fiscaal stabiel kader kunnen wij uw aanvullend pensioen gaan ondersteunen. Leer er alles over op www.warrantenplan.be

Ten slotte: act NOW, meer dan ooit!

Ik kreeg deze week een mailtje binnen van een bedrijfsleider die overtuigd was dat hij warrants moest toevoegen aan zijn palmares. Zijn woorden: “ik denk dan toch dat ik maar eens met een van jullie consulenten ga samenzitten” kwamen bij mij wel binnen. Wij willen jullie helpen met de optimalisering van jullie dossiers en verdienen hier een cent commissie mee. Dit model kost u als klant geen extra factuur. Natuurlijk moet je eens met onze experts samenzitten. Wij bieden jullie immers oplossingen aan die jullie pensioen- en fiscale knoop voor 100% ontwart.

Act now, meer dan ooit!

sociale bijdragen

Gerelateerde artikels